Sortati dupa: Data | Popularitate | Vizualizari | Comentarii | Alfabetic

RL: Un nou scandal legat de heliportul SMURD din Jibou

În urmă cu doi ani, liberalii clujeni ieșeau în stradă zi de zi, în ciuda frigului și a ninsorii, pentru a-i lua apărarea fondatorului SMURD, medicul Raed Arafat, criticat de fostul președinte al României, Traian Băsescu, și îi cereau demisia premierului de atunci, Emil Boc. În cei doi care au trecut de atunci, în urma fuziunii dintre PNL și PDL, Emil Boc a devenit coleg de partid cu cei care îi solicitau demisia, iar liberalii au început să îl critice dur pe Raed Arafat, care a devenit secretar de stat în cadrul Guvernului condus de liderul PSD, Victor Ponta. Cel mai dur atac a fost lansat de președintele executiv al PNL, consilierul județean Mihai Seplecan. Atacul său vine în contextul în care Consiliul Județean Sălaj va include în bugetul din acest an sumele necesare pentru construirea unui hangar în orașul Jibou, acolo unde va fi baza elicopterului SMURD care va deservi cele șase județe din Regiunea de Nord-Vest, scrie cotidianul RomaniaLibera.ro.

1791 – numărul la care părinții pot primi asistență medicală gratuită

Spitalul Clinic de Copii din Cluj este prima unitate medicală din România care oferă asistență medicală specializată prin telefon. Cu ajutorul unei finanțări în valoare de 42.000 de euro, primită de la o fundație privată, spitalul a creat un centru de preluare a apelurilor telefonice, deservit de o echipă formată din 30 de medici. Sfaturile pe care aceștia le oferă prin telefon au scutit mii de părinți să meargă la spital pentru afecțiuni minore ale copiilor. Serviciul este destinat în primul rând părinților clujeni, deoarece una dintre caracteristicile sale este acela că, în cazurile cele mai grave, medicii de la serviciul Peditel trimit ambulanțe pentru a-i prelua pe micii pacienți.

Ambulanța Cluj a primit trei mașini noi

Trei mașini noi au ajuns la Serviciul de Ambulanță Cluj. Ele sunt dotate cu aparatură performantă și pot asigura intervenția în cazurile grave, potrivit www.clujtoday.ro.

Suportul vital de baza (BLS) – Resuscitarea cardio-respiratorie (RCR)

Suportul vital de baza (BLS) – Resuscitarea cardio-respiratorie (RCR) Resuscitarea cardiopulmonara (RCR) precoce, efectuata de multe ori de persoane fara pregatire medicala, in anumite situatii poate salva viata, daca este efectuata corect si cat mai rapid. Pentru a putea acorda primul ajutor, prima conditie este recunoasterea urgentei si evaluarea rapida a situatiei de la fata locului si a starii victimei. Acest lucru poate fi posibil daca persoana care acorda primul ajutor are notiuni minime de fiziologie respiratorie si cardiopulmonara.

Primul ajutor in cazul arsurilor

Primul ajutor in cazul arsurilor Arsura este o leziune provocata de actiunea caldurii asupra tesuturilor; o temperatura care depaseste 46 grade celsius este nociva pentru tesuturi.
Arsurile pot fi de diferite tipuri:
- arsuri termice: provocate de caldura sub forma de corpuri solide supraincalzite (fierul de calcat), lichide sau vapori fierbinti, flacari
- arsuri chimice: provocate de acizi sau baze
- arsuri electrice: prin electrocutare
- arsuri prin radiatii: radiatii solare, UV
Pacientul cu arsura trebuie tratat ca un politraumatizat, deoarece o arsura majora nu cauzeaza numai leziuni ale pielii ci se poate insoti si de disfunctii grave organice.

Primul ajutor in diverse situatii

Primul ajutor in diverse situatii Intepaturile de insecte

In urma intepaturilor de insecte (albine, viespi, furnici etc.) pot apare atat reactii locale la locul intepaturii, manifestate prin eritem (roseata), edem (umflare) si prurit (mancarime) sau durere, cat si reactii generalizate, unele putand chiar pune viata in pericol. Reactia generalizata poate apare daca victima este intepata de un numar mai mare de insecte sau daca prezinta o sensibilitate individuala (alergie) la intepatura de insecte.

Primul ajutor:
- se incearca indepartarea acului albinei ramas infipt in piele, cu ajutorul unui ac sau cutit, dar fara a stoarce zona sau strivi acul
- pe locul intepaturii se poate aplica apa oxigenata, alcool sanitar sau se spala cu apa
- se aplica o punga cu gheata sau ceva rece, pentru a determina vasocontrictie locala, fapt ce scade absorbtia veninului la nivel local
- in cazul reactiilor alergice grave, cand survine stopul cardio-respirator, se apeleaza serviciul 112 si se incep manevrele de resuscitare cardio-respiratorie.

Prim ajutor si tratament in caz de inec

Prim ajutor si tratament in caz de inec Tratament la domiciliu
Scopul tratamentului consta in salvarea victimei si inceperea suportului vital de baza. In cazul unui pacient aproape inecat, cu cat este salvat mai rapid si inceputa resuscitarea cardio-pulmonara, cu atat sansele se supravietuire cresc. Este importanta asigurarea sigurantei salvatorului.

Masuri pentru salvarea unei victime cazuta in apa


- aruncarea unei funii cu un capat de prindere
- folosirea unui bat lung
- aducerea unei barci langa victima si remorcarea pana la mal. A nu se incerca mutarea victimei in barca deoarece exista riscul de a rasturnare a barcii. Apa prea rece poate impiedica victima de a apuca obiecte sau a ajunge la ele pentru a se salva.
- se poate incerca salvarea prin inot pana la victima numai in cazul in care salvatorul este antrenat pentru asa ceva. A nu se incerca acest lucru daca salvatorul nu se simte in stare. Se poate ineca impreuna cu victima.
- daca se incearca o salvare in apa, se recomanda apropierea prin spatele victimei si incercarea de linistire a acesteia. Daca victima este foarte speriata, poate trage salvatorul in apa.
- se recomanda trecerea unui brat pe sub barbia victimei si mentinerea capului la suprafata apei; in cazul in care se suspicioneaza leziune de coloana cervicala, capul-gatul si trunchiul se vor tine in linie dreapta.
- cea mai buna optiune o constituie deplasarea victimei prin plasarea ei pe o scandura.

Masuri de salvare in cazul caderii in apa printr-o ruptura de gheata


- este interzisa deplasarea pe gheata pentru a incerca salvarea victimei
- aruncarea unei funii sau a unui bat pentru a scoate victima afara si deplasarea pe gheata pe burta pentru repartizarea greutatii
- evitarea incercarii de catarare pe marginile ghetii deoarece acest lucru va duce la o noua ruptura a ghetii
- daca victima este inconstienta, se va lega o funie de incheietura mainii salvatorului, se fixeaza celalalt capat si apoi deplasarea acestuia de burta pentru a ajunge la victima
- o alta tehnica consta in formarea unui lant din oameni, fiecare contribuind la salvarea victimei.

Primul ajutor in cazul unei victime aproape inecate


- Primul ajutor in cazul unei victime aproape inecata consta in administrarea de oxigen la nivel pulmonar, fara a agrava o potentiala leziune de coloana cervicala
- Daca victima nu respira, se va incepe imediat respiratia gura-la-gura; aceasta include si respiratia gura la gura efectuata in apa
- in timpul deplasarii catre mal a victimei se va asigura ventilatia la fiecare 5 secunde
- in cazul in care caile respiratorii sunt obstruate, se va efectua manevra Heimlich pentru dezobstructie, prin plasarea degetelor in forma de pumn la nivelul stomacului victimei si crearea unei presiuni la nivel abdominal; manevra se efectueaza pana la dezobstructia cailor aeriene
- compresiile toracice sunt dificil de efectuat in apa in cazul in care nu exista o suprafata plana, ele se vor efectua cand aceasta este disponibila
- odata ajunsi la mal, se va reevalua respiratia si circulatia pacientului (pulsul si bataile cardiace). In cazul in care pacientul prezinta respiratie si circulatie normale fara a exista suspiciune de leziune a coloanei cervicale, se va plasa pacientul in pozitie de siguranta (intins pe burta, bratele intinse la nivelul umerilor si indoite, capul intr-o parte si piciorul de aceeasi parte indoit in unghi drept de la nivelul bazinului) pentru a mentine caile aeriene libere si a asigura drenajul apei inghitite. Daca pacientul nu respira, se va incepe resuscitarea cardio-pulmonara (respiratie gura la gura si compresii toracice) pana la sosirea salvarii sau pana persoana incepe sa respire.
- prevenirea hipotermiei prin indepartarea hainelor ude si invelirea in paturi calde
- supravegherea pacientului pana la sosirea personalului medical autorizat.

Prim ajutor in caz de electrocutare (soc electric)

Prim ajutor in caz de electrocutare (soc electric) Curentul electric poate determina atat arsuri superficiale (la locul de intrare si iesire) cat si leziuni ale organelor interne.
Socurile electrice de scurta durata, de intensitate redusa, care nu determina simptome si nici arsuri ale tegumentului, nu necesita tratament.
In cazul socurilor de intensitate ridicata sau a celor care au determinat arsuri tegumentare, se recomanda consult medical de urgenta. Medicul va evalua arsurile arcului electric.

Primul ajutor pana la sosirea medicului consta in:

- intreruperea sursei de curent electric, fara a atinge victima sau sursa de curent cu mainile goale; se vor folosi manusi izolante sau un material (lemn, plastic, cauciuc) electroizolant pentru a indeparta sursa de curent
- daca victima este in stop cardio-respirator se poate ulterior tenta resuscitarea cardio-respiratorie, dar numai dupa intreruperea sursei de curent (altfel exista pericolul de electrocutare a salvatorului)
- daca sunt prezente puls si respiratie spontana, victima va fi asezata in pozitia de siguranta si supravegheata pana la sosirea echipajului medical.

Tipurile de restrictii ale copilului-pasager

Tipurile de restrictii ale copilului-pasager Administratia Nationala de Siguranta a Traficului pe Autostrazi impreuna cu Academia Americana de Pediatrie au publicat urmatoarele recomandari privind tipurile de restrictii ale copilului-pasager in functie de varsta, greutate si inaltime. Urmatoarele sunt tipurile de dispozitive de restrictie a copilului pasager si recomandarile in functie de grupa de varsta, greutate si inaltime. Cele mai comune sunt scaunul de masina al sugarului, scaunul pentru masina special pentru pozitia din fata si scaunul cu centura de siguranta.
Altele includ urmatoarele:

Patutul-auto pentru sugar:

- acesta este destinat sa mentina sugarul pe o suprafata plana cu capul copilului situat catre centrul autoturismului
- acesta adaposteste sugarii cu greutate mai mica de 2,5 kg - acesti copii sunt prea mici pentru majoritatea scaunelor de masina.

Scaunul pentru sugar - destinat locului din spate:

- acesta pozitioneaza sugarul astfel incat sa infrunte directia opusa in care se misca masina
- asigura capului, gatului si corpului copilului suportul necesar in eventualitatea unei ciocniri sau opriri bruste
- acest dispozitiv adaposteste copii de pana la 9,1 kg, 43,8-66 cm lungime si pana la varsta de un an.
- unele scaune pentru sugar prezinta doua parti: baza este fixata bine de masina, iar scaunul se misca in afara si in interior
- nu trebuie sa plasam niciodata un scaun de spate in pozitia din fata a masinilor dotate cu airbag-uri; acesta pune copilul in pericol de traumatism sever sau moarte din cauza airbagului in cazul unui accident.

Scaunul de copil pentru pozitia din fata:
- aceasta fixeaza copilul vertical, in directia de mers
- este adaptata copiilor cu greutate cuprinsa intre 9,1-18,2 kg, 66-127cm lungime si pana la varsta de 4 ani.

Scaunul-auto inaltator (cu platforma de siguranta):

- acesta ridica copilul pentru a asigura pozitia normala a umerilor, taliei si genunchilor
- este destinat utilizarii atunci cand pozitia umerilor este mai inalta decat pozitia urechilor
- este adaptata copiilor cu greutate cuprinsa intre 18,2-36,4 kg, inalti de 88,9-121,9 cm si varsta cuprinsa intre 4 si 8 ani.

Prim ajutor in intepaturi de insecte

Prim ajutor in intepaturi de insecte Majoritatea alergiilor cauzate de intepaturile insectelor sunt de intensitate moderata, tratamentul la domiciliu fiind de cele mai multe ori suficient pentru a diminua simptomatologia, adeseori foarte rasunatoare si impresionanta.

In continuare sunt prezentate cateva recomandari emise de specialisti pentru a face fata unor asemenea situatii:
- daca insecta este la suprafata pielii sau in jurul victimei, persoana in cauza trebuie sa isi mentina calmul si, cu miscari usoare, sa indeparteze insecta si sa se indeparteze din acea zona;
- daca insecta a intepat, dar este in continuare pe piele, sau, ca in cazul albinelor, are acul infipt in piele, acesta ar trebui indepartat cat mai repede posibil; acest lucru se poate realiza cu un obiect aflat la indemana de tipul unui card magnetic (carte de credit, de exemplu, sau ceva asemenator), cu care se freaca, sau se zgaraie usor locul, cu miscari perpendiculare pe zona afectata, unde inca se mai afla acul; daca nu se poate gasi un astfel de obiect, se poate incerca razuirea zonei cu unghia; nu este recomandat sa se prinda insecta si sa se traga, deoarece, atunci cand va fi agresata, va elibera si mai mult venin;
- tinerea sub control a edemului local, prin: ridicarea zonei care a fost intepata si mentinerea ei in pozitie antigravitationala, aplicarea de comprese locale cu gheata, indepartarea imediata, de preferat inaintea instalarii edemului, a eventualelor inele sau alte bijuterii care pot jena circulatia sangvina prin exercitarea unui efect constrictiv asupra zonei (metoda este folositoare daca intepatura este la nivelul mainilor sau picioarelor);
- terapie analgetica: durerea poate fi combatuta prin administrarea de acetaminofen sau de ibuprofen;
- tratamentul pruritului: se recomanda administrarea unui antihistaminic, de tipul difenhidramina, care va interactiona si va contracara unii din mediatorii aparuti in cadrul reactiei alergice precum si o parte din efectele lor, printre care si pruritul.

Prim ajutor in intepaturi de albine si viespi

Prim ajutor in intepaturi de albine si viespi In astfel de cazuri tratamentul depinde de gravitatea afectiunii. Este foarte important de precizat faptul ca pana in prezent nu exista un antidot specific impotriva veninului acestor insecte. In ceea ce priveste simptomatologia, aceasta se datoreaza aparitiei unei reactii alergice la toxinele ce intra in organism prin intepatura, insa, daca tratamentul este administrat corect si la timp, multe dintre complicatii pot fi contracarate, iar evolutia alergiei, care in unele cazuri poate fi extrem de severa, este oprita la timp.

Majoritatea pacientilor dezvolta o reactie locala la intepatura, caracterizata prin aparitia edemului, durerii, tumefactiei si inrosirii zonei, iar cu tratament antiinflamator, analgetic si cu o toaleta riguroasa a ranii, simptomele se remit sau se atenueaza in aproximativ 24 de ore.

Reactiile alergice sistemice la intepaturile albinelor apar cu o frecventa de 4 la 1000 de cazuri. Reactiile debuteaza la 2-60 de minute dupa contact si includ un spectru larg de simptome, care variaza de la intensitate medie la severa si chiar amenintatoare de viata. Persoanele hipersensibile, care nu sunt la primul contact cu veninul acestor insecte vor prezenta prurit generalizat, urticarie, dispnee, wheezing, greata sau crampe abdominale.

Deoarece aceste simptome au evolutie rapida si grava, pacientul este sfatuit sa cheme de urgenta ambulanta sau sa se prezinte imediat la camera de garda a celui mai apropiat spital de urgenta. Astfel de reactii sunt extrem de periculoase, putand progresa spre soc anafilactic, o situatie care are risc vital pentru pacient.

Primul ajutor in caz de hipotermie (expunere la temperaturi joase)

Primul ajutor in caz de hipotermie (expunere la temperaturi joase) Hipotermia apare cand corpul uman se raceste si pierde caldura intr-o mai mare masura fata de capacitatea lui de a o sintetiza. Temperatura normala, luata intrarectal este intre 36.4 grade C si 37 grade C. In unele cazuri, se poate intampla ca un adult sanatos sa aiba o temperatura corporala joasa, ca de exemplu 35.6 grade C. Daca o astfel de persoana nu este bolnava, nu exista nici un fel de problema. In cazul in care nu este copil mic sau varstnic, nu mai este nevoie de nici o evaluare suplimentara.

Hipotermia se instaleaza atunci cand corpul uman este expus la aer, apa, vant sau ploaie rece. Temperatura poate scadea pana la un nivel de 10 grade C sau mai mult in timpul unei atmosfere umede si cu vant sau la imersia intr-o apa intre 16-21 grade C. In cazul hipotermiei, tratamentul la domiciliul este suficient pentru a aduce temperatura la normal.

Oricine poate face hipotermie. Cei mai multi oameni cu hipotermie usoara pana la severa recupereaza complet, fara afectare permanenta. Recuperarea este mult mai dificila in cazul copiilor si adultilor bolnavi sau varstnici. Hipotermia poate aparea si in spatiile de locuit, in special in cazul copiilor, adultilor bolnavi sau varstnici care nu sunt imbracati corespunzator.

Asistenta de urgenta in caz de calamitate

Asistenta de urgenta in caz de calamitate Organizarea sistemului de reactie la calamitati in tarile civilizate:
- un comitet national de actiune in caz de dezastre cu corespondent la nivel local, din care fac parte toti factorii responsabili (medici si personal sanitar, politisti, pompieri, militari, etc.)
- un plan de actiune privind organizarea mijloacelor materiale si umane la nivel national si local pe fiecare unitate in parte, cunoscut de toata lumea (acest plan trebuie sa constituie nu un obiect de inventar ci de preocupare continua a conducerii colectivitatii in ceea ce priveste modernizarea si insusirea lui); trebuie sa existe un sistem de alarmare eficient si modern la nivel national (telefon, radio, etc.), posturi telefonice sau de radioemisie de-a lungul cailor rutiere cu acces direct la politia rutiera sau/si la centrele de traumatologie sau ambulanta sanitara
- existenta retelei de traumatologie sau in cel mai rau caz nominalizarea unor spitale cu sarcini de urgenta pe trei nivele.

Dotarea cu mijloace materiale si umane

Mijloace materiale propriu-zise:
- asigurarea unui material divers si suficient necesar la locul accidentului sau in timpul transportului pentru tratament sau diagnostic, steril si impachetat in asa fel incat sa fie usor transportabil; pansamentele, materialul de imobilizare, materialul de sutura, instrumentarul si aparatura de reanimare, medicamentele si perfuzabilele sunt numai cateva dintre materialele strict necesare
- existenta sau posibilitatea de a mobiliza mijloace de transport corespunzatoare pentru accidentati: autosanitare pentru distante mici, elicoptere pentru distante medii si avioane pentru distante mari
- dotarea spitalelor cu sarcini de asigurare a urgentelor traumatice cu stocuri speciale pentru accidente colective sau dezastre
- surse autonome de lumina la locul accidentului si al spitalelor de urgenta.

Mijloace umane:

- educatie sanitara adresata tuturor cetatenilor, ce cuprinde masuri de autoajutorare in caz de traumatism (oprirea unei hemoragii, imobilizarea unei fracturi, etc.); este foarte important ajutorul necalificat pe care il dau grupele de cruce rosie, ca si masurile de instruire in cadrul protectiei muncii
- instruire in traumatologie adresata personalului mediu sanitar, studentilor, medicilor. Experienta tarilor cu retea nationala de traumatologie a evidentiat superioritatea asistentei medicale a traumatizatilor facuta de echipe specializate in traumatologie fata de cea asigurata de reteaua medicala traditionala. Controversa continua sa existe in ceea ce priveste asistenta prespitaliceasca, daca ea poate fi facuta de paramedici sau de medici (prima eventualitate este mai putin costisitoare si mai accesibila).

Ingrijiri in cazul intepaturilor de insecte

Ingrijiri in cazul intepaturilor de insecte Intepaturile insectelor provoaca de obicei umflaturi minore, roseata, durere si mancarimi. Aceste reactii slabe pot dura de la cateva ore la cateva zile iar tratamentul la domiciul consta in indepartarea simptomelor cauzate de intepaturile de insecta.
Dupa intepatura, acea persoana ar trebui sa se indeparteze de insecta. Albinele alerteaza alte albine si acestea devin mai susceptibile sa intepe. E bine sa se ramana cat mai calm si tacut posibil deoarece miscarea ajuta la imprastierea veninului in circulatia sangvina.

Daca acul ramane in piele e bine sa fie indepartat dupa maxim 30 secunde. Daca se intarzie cu scoaterea acului e probabil sa creasca doza de venin primita. Acul poate fi scos cu degetul printr-o strangere rapida sau cu ajutorul unui cutit sau a unei carti de credit. De asemenea acul poate fi scos cu ajutorul unei bucati de leucoplast aplicate pe locul intepaturii care va fi extrasa brusc. Este bine sa se evite scoaterea acului cu pensa sau cu degetele deoarece aceasta ar putea mari cantitatea de venin din circulatie.

Daca intepatura este la nivelul membrelor, membrul trebuie tinut cat mai jos pentru a incetini imprastierea veninului. Daca dupa cateva ore umflatura persista membrul intepat poate fi ridicat pentru a reduce umflatura.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile si orice alte informatii despre sanatate disponibile pe www.consultatii-medicale.ro au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale. Va sfatuim, ca pe langa www.consultatii-medicale.ro sa consultati fie medicul Dvs., fie unul dintre medicii recomandati de noi.